KONTAKT

Sídlo zväzu
Slovenský zväz karate
Junácka 6
832 80 Bratislava
Telefonický kontakt
02/49249 132
0903 692 095

Gifu 2019

 

podporovala Slovenskú výpravu na tréningovom pobyte v Gifu, Japonsko 2019

 

GIFU

 

Reprezentácia SZK kata, Peter Fabián, Julián Enrik Smoliga, Alžbeta Ovečková a Dorota Balciarová sa pod vedením p. Petra Baďuru v dňoch 26.8.2019 až 2.9.2019 zúčastnila návštevy mesta Gifu na pozvanie primátora mesta pána Masanao Shibahashi. Mesto Gifu bolo vybrané japonskou vládou ako partnerské mesto pre SOŠV na predolympijskú spoluprácu smerujúcu k Olympijským hrám 2020 v Tokiu. Odchod výpravy bol 26.8.2019 z Viedenského letiska. Na Nagojskom letisku sme pristáli 27.8.2019 o 8.30 hodine kde nás čakali predstaviteľ mestského zastupiteľstva a tlmočníčka. Z Nagoje nás autobusom odviezli do Gifu.

 

V nasledujúcich dňoch nášho pobytu nám hostitelia pripravili veľmi pestrý program. Na druhý deň sme sa zúčastnili návštevy múzea kde nás sprevádzal pán oblečený v tradičnom kimone a prekladal nám prostredníctvom googlu. V múzeu nám ponúkli možnosť sa obliecť do tradičných kimon, pričom vznikli nezabudnuteľné momentky. Nasledovala návšteva Mestského úradu, prijatie u primátora pána Masanoa Shibahashi a večer recepcia s pozvanými hosťami. Zúčastnili sme sa ukážky nočného lovu rýb za pomoci kormoránov. Počas nášho pobytu sme absolvovali tréningy s pani Atsuko Wakai štvornásobnou majsterkou kata žien. Tréningy boli veľmi zaujímavé s mnohými novými informáciami pre cvičenie kata. Celkovo sme odtrénovali počas šiestich dní 11 tréningov, čo bolo okolo 25 hodín tréningového času. Patrí jej naša veľká vďaka za jej kladný prístup k našim súťažiacim. Spolu s našimi súťažiacimi sa na tréningoch zúčastňovali aj jej súťažiaci Issei Shimbaba /3.miesto v rebríčku kata muži WKF/ a Misaki Tanaka.  Issei sa na K1 Premier League v Tokiu prebojoval až do finále kde prehral s úradujúcim majstrom sveta Rio Kiyuna. Navštívili sme Gifu Chuo Junior High School kde mali študenti pripravený kvíz  o Slovensku. Bolo zaujímavé s akým oduševnením sa do kvízu študenti zapájali. V Mestskom kultúrnom centre sme mali stretnutie s občanmi mesta na ktorom bola pre účastníkov pripravená beseda o Slovensku a boli predstavení naši súťažiaci. Predposledný deň sme sa zúčastnili spoločného tréningu na Chubu Gakuin Universty s cvičencami Univerzitného klubu, ktorý vedie žiačka pani Atsuko Wakai. Poobede sme navštívili hrad, sídlo Oda Nobunaga - titulom daimyó (23 jún 1534 - 21 jún 1582),  ktorý  bol zjednotiteľom Japonska a ovládal ostrov Honšú. Po jeho smrti prevzal moc Ieyasu Tokugawa, ktorý vytvoril šogunát, ktorý trval od roku 1603 do roku  1868. Obyvatelia Gifu sú na Oda Nobunaga veľmi hrdí, pred hlavnou železničnou stanicou stojí jeho pozlátená socha.

 

Naše dojmy z návštevy v Gifu nám ostanú v pamäti po celý život, prístup hostiteľov a ľudí, s ktorými sme boli v priamom kontakte bol veľmi ústretový a milý. Rešpekt  a úcta, ktorú sme v Gifu zažili  sa v dnešnej dobe len tak ľahko nenájde. 

 

Sme veľmi vďační za skutočnosť, že sme mohli reprezentovať Slovenský olympijský a športový výbor a Slovenský zväz karate a súčasne predstaviť našu krajinu v Japonsku. 3.9.2019 sme sa premiestnili prostredníctvom Shinkansenu do Tokia na K1 Premier League. 

 

Peter Baďura

Fotogaléria